Projekt kuchni otwartej – jak połączyć funkcjonalność z estetyką pomieszczenia?

0
179
5/5 - (6 votes)

Kuchnia otwarta na salon to jedno z coraz częściej stosowanych rozwiązań w nowoczesnych wnętrzach. Takie połączenie sprzyja integracji domowników i optycznie powiększa przestrzeń, ale wymaga znacznie dokładniejszego planowania niż tradycyjna kuchnia zamknięta. Liczy się tu nie tylko spójność wizualna obu stref, ale przede wszystkim ich ergonomia.

Właśnie dlatego istotne, aby dokładnie zaplanować każdy detal pomieszczenia – nie tylko układ mebli, ale też materiały i oświetlenie. Poniżej przedstawiamy kluczowe elementy, które warto uwzględnić w projekcie kuchni otwartej.

Jak zaplanować aneks kuchenny?

Otwarta kuchnia łączy w sobie dwie strefy – gotowania i odpoczynku. Powinna więc być nie tylko atrakcyjna wizualnie, ale też praktyczna. Prawie każdy projektant wnętrz z Koszalina lub innego miasta w Polsce napotyka w swojej pracy wyzwania podczas planowania otwartej kuchni.

Kluczowym elementem projektu takiej kuchni jest podział przestrzeni na strefy. Architekci wnętrz uzyskują taki efekt poprzez np. zastosowanie wyspy kuchennej, oświetlenia czy różnicy w poziomie podłogi. Przykładowo odpowiednio zaprojektowana wyspa nie tylko oddziela kuchnię od części dziennej, ale też staje się centrum życia domowników. Właśnie przy niej odbywa się przyrządzanie posiłków czy wspólne rozmowy.

Osoby, które potrzebują profesjonalnej konsultacji, mogą skorzystać z pomocy projektantów wnętrz działających w regionie. W Koszalinie projekty kuchni można omówić z Iloną Schmidt z Home Design, która pomaga przełożyć oczekiwania klientów na konkretne, funkcjonalne rozwiązania.

Projekt kuchni otwartej – funkcjonalność i harmonia

Podstawa udanego projektu otwartej kuchni to ergonomia. Sprzęty i meble powinny zostać rozmieszczone w taki sposób, aby ułatwiały codzienne czynności i zapewniały maksymalną wygodę. Pomieszczenie musi być zaprojektowane według tzw. trójkąta roboczego. Oznacza to, że lodówka, kuchenka i zlew powinny znaleźć się blisko siebie, aby łatwo się między nimi poruszało, ograniczając niepotrzebne ruchy.

Jednym z najtrudniejszych zadań dla architektów wnętrz jest projektowanie kuchni. Mrzeżyno to jedno z wielu miast w Polsce, gdzie ludzie coraz częściej traktują otwartą kuchnię jako integralną część strefy dziennej. Właśnie dlatego projektanci muszą dbać o to, aby była ona spójna stylistycznie z salonem. Do połączenia obu przestrzeni często używają stonowanych barw, które optycznie scalają dwie strefy. Przyjemne i neutralne tło tworzą m.in. szarość, beż i biel.

Jak ukryć przestrzeń roboczą w otwartej kuchni?

Projekt kuchni otwartej na salon wymaga sprytnego schowania typowo roboczych elementów. Właśnie dlatego projektanci stosują rozwiązania, takie jak dyskretne wkomponowanie w zabudowę kuchenną np. zmywarki, sprzętów AGD czy kosza na śmieci. Dzięki temu kuchnia nawet podczas intensywnej eksploatacji pozostaje uporządkowana i estetyczna.

Rozwiązania łączące nowoczesny design z maksymalną funkcjonalnością zaproponować może dobry architekt wnętrz. Słupsk to miasto, w którym coraz częściej zaobserwować można stosowanie w otwartej kuchni m.in. frontów bez uchwytów, systemów cichego domykania czy zabudowy pod sam sufit, która zwiększa przestrzeń do przechowywania.

Detale w kuchni otwartej – dlaczego trzeba o nich pamiętać?

Oświetlenie w kuchni otwartej pełni zarówno funkcję dekoracyjną, jak i użytkową. Powinno być nie tylko praktyczne, ale też nastrojowe. Nad wyspą lub stołem zawiesić warto dekoracyjne lampy podkreślające charakter wnętrza. Z kolei w strefie roboczej sprawdzi się światło punktowe, np. listwy LED lub reflektory sufitowe. To właśnie detale – uchwyty, fronty, sposób prowadzenia światła czy wybór materiałów – decydują o końcowym efekcie oraz komforcie użytkowania przestrzeni.

Jeśli twoje marzenie to nowoczesna i wygodna kuchnia otwarta, projektant wnętrz Koszalin pomoże ci je spełnić.