4.5/5 - (2 votes)

Gotowanie na parze łączy zdrowe przygotowywanie posiłków z zachowaniem pełni ich smaku i wartości odżywczych. Jednak czy wiesz, że wybór odpowiedniego garnka do tego rodzaju kulinarnych działań, może znacznie wpłynąć na jakość i aromat Twoich dań? W tym poradniku znajdziesz praktyczne wskazówki, które podpowiedzą Ci, jakie garnki do gotowania na parze wybrać, aby cieszyć się smacznymi oraz zdrowymi posiłkami każdego dnia.

Gotowanie na parze – w czym tkwi cały fenomen?

Gotowanie na parze to technika ceniona przez kucharzy na całym świecie. W czym tkwi jej fenomen? Taka forma przygotowywania posiłków pozwala zachować wspaniały smak i wartości odżywcze. Potrawy, podczas gotowania na parze, nie mają bezpośredniego kontaktu z wodą, co pozwala zachować więcej witamin i minerałów niż przy tradycyjnym przyrządzaniu posiłków.

Ciepło pary wodnej pozwala także na równomierne gotowanie bez ryzyka przypalenia. Jest to idealne dla delikatnych składników, do których należą warzywa i ryby. Ponadto, gotowanie na parze pozwala uniknąć dodawania tłuszczu, dlatego jest to świetny wybór dla osób dbających o zdrowie.

Naczynie do gotowania na parze – zwróć uwagę na materiał

Czas na zakup naczyń – od czego zacząć? Zwróć uwagę na materiał. Najczęstszym rozwiązaniem jest stal nierdzewna. Tworzywo to ma między innymi właściwości antykorozyjne, cechuje je także prostota czyszczenia. Szeroki wybór naczyń wykonanych z tego materiału znajdziesz na stronie: https://nettrading.pl/garnki-do-gotowania-na-parze.

Garnki do gotowania na parze ze stali nierdzewnej są trwałe i odporne na deformacje, co gwarantuje, że będą służyć przez lata. Ponadto stal dobrze sprawdza się w szybkim i równomiernym rozprowadzaniu ciepła, dzięki czemu można z łatwością przygotować wszystkie składniki, bez konieczności pilnowania ich i przewracania na drugą stronę, jak wymagane jest to w trakcie smażenia na patelni.

Garnki do gotowania na parze – konstrukcja nie bez znaczenia

W przypadku garnków do gotowania na parze konstrukcja również ma fundamentalne znaczenie. Wybór naczynia z kilkoma parownikami w zestawie pozwoli na jednoczesne przygotowanie różnych składników dania. Jest to przydatne podczas przyrządzania złożonych posiłków. Takie rozwiązanie umożliwi Ci jednocześnie przygotowanie warzyw i mięsa lub po prostu obiadów dla całej rodziny.

Trzywarstwowe dno, które szybko się nagrzewa i długo utrzymuje temperaturę, jest idealne do efektywnego gotowania. Garnek ma także dobrze dopasowaną szklaną pokrywę z odpowietrznikiem. Umożliwia ona doglądanie procesu gotowania, lecz bez potrzeby podnoszenia całej pokrywy. Takie rozwiązanie z kolei umożliwia utrzymanie stałej temperatury wewnątrz garnka. Garnek ma także uchwyty ze stali nierdzewnej.

Wielkość naczyń do gotowania na parze – dopasuj do potrzeb

W małych gospodarstwach, gdzie gotuje się dla jednej lub dwóch osób, mniejsze naczynia będą idealne. W przypadku większych rodzin czy też w razie częstego przyjmowania gości, warto zainwestować w większe garnki, które umożliwią przygotowanie większej ilości jedzenia naraz. 

Mamy nadzieję, że te wskazówki pozwolą Ci dokonać najlepszej inwestycji, a samo gotowanie na parze stanie się dla Ciebie prawdziwą przyjemnością.