5/5 - (1 vote)

Bary, restauracje, hotele, placówki oświatowe, firmy cateringowe – to tylko przykłady działalności, które bazują na pracy zaplecza kuchennego. W szeroko pojętej gastronomii kluczowe znaczenie ma zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa ludzi, wyposażenia i samego budynku. Wynika to z faktu występowania licznych potencjalnych źródeł pożaru w kuchni. Aby przeciwdziałać temu zagrożeniu, konieczne jest wyposażenie zaplecza w odpowiednie gaśnice gastronomiczne. Odpowiednie, czyli jakie? To już wyjaśniamy w naszym artykule.

Popularne rodzaje gaśnic

W profesjonalnej nomenklaturze BHP i PPOŻ nie używa się określenia „gaśnice gastronomiczne” – jest ono wyłącznie zwyczajowe. O tym, czy dana gaśnica rzeczywiście sprawdzi się np. w profesjonalnej kuchni, decyduje rodzaj zastosowanego w niej środka gaśniczego.

Pod tym względem gaśnice dzielimy na trzy podstawowe kategorie:

  1. Gaśnice proszkowe– zdecydowanie najpopularniejsze, a przy tym stosunkowo uniwersalne. Zastosowany w nich proszek może być wykorzystywany do gaszenia pożarów ABC, czyli ciał stałych, materiałów topniejących pod wpływem wysokiej temperatury, nafty, alkoholu, węgla czy różnego rodzaju tkanin.
  2. Gaśnice pianowe– czyli przeznaczone do gaszenia pożarów typu ABF. Litera „F” oznacza, że piana, jako środek gaśniczy, może być wykorzystywana do gaszenia pożarów produktów spożywczych, w tym tłuszczów roślinnych i zwierzęcych.
  3. Gaśnice śniegowe– nazywane również gaśnicami CO2, wykorzystywane do gaszenia pożarów typu B i C. Idealnie sprawdzają się do zapobiegania rozprzestrzenianiu się pożarów urządzeń elektronicznych i elektrycznych o napięciu poniżej 1000V.

Z powyższego opisu jasno wynika, że kryterium gaśnicy gastronomicznej najlepiej spełniają gaśnice pianowe, o czym decyduje fakt, iż mogą być stosowane do gaszenia pożarów m.in. tłuszczów – a to one stanowią główne zagrożenie pożarowe w profesjonalnych kuchniach.

To warto wiedzieć:

Gaśnice pianowe mogą i powinny być stosowane nie tylko w kuchniach przemysłowych i profesjonalnych, ale także domowych, w których również występuje realne zagrożenie zapalenia się np. tłuszczu.

Pamiętajmy również, że czynnikiem ryzyka pożarowego są nie tylko produkty spożywcze i wysoka temperatura tłuszczów, ale także urządzenia elektryczne i zasilane paliwem gazowym, jak kuchenki, płyty grzewcze, mikrofale, piece konwekcyjne etc.

Popularne pojemności gaśnic gastronomicznych

Gaśnice gastronomiczne są dostępne w wielu wariantach pojemności, a wybór konkretnej zależy od indywidualnej oceny zagrożenia pożarowego. Najczęściej wykorzystywanym standardem w profesjonalnej gastronomii są gaśnice o pojemności 2 kilogramów. Z kolei do kuchni domowych zwykle wybiera się gaśnice 1-kilogramowe.

Gdzie wykorzystuje się gaśnice gastronomiczne?

Gaśnice gastronomiczne to jedne z najważniejszych akcesoriów przeciwdziałających ryzyku rozprzestrzenienia się pożaru np. gorącego oleju. Pozwalają ugasić pożar, odcinając dopływ tlenu do ognia oraz zwilżając bezpośrednie otoczenie źródła zagrożenia.

Takie gaśnice najczęściej znajdziemy w:

  • Barach, restauracjach i innych lokalach gastronomicznych;
  • Punktach sprzedaży żywności na wynos;
  • Firmach cateringowych;
  • Kuchniach szkolnych i przedszkolnych;
  • W zakładach produkcji żywności;

Więcej o gaśnicach gastronomicznych, w tym ich zastosowaniu, czytaj w artykule na stronie internetowej https://sorbex.pl/sklep/14-gasnice.

Gdzie można kupić gaśnice gastronomiczne?

Gaśnice gastronomiczne są dostępne w specjalistycznych sklepach z artykułami BHP i PPOŻ. Na szczęście nie musisz tracić czasu na szukanie takiego sprzedawcy w okolicy. Wystarczy zrobić zakupy w Internecie – wygodnie, szybko, w korzystnej cenie i z gwarancją szybkiej wysyłki pod wskazany adres.

Czołowym sprzedawcą gaśnic i innych akcesoriów PPOŻ jest firma SORBEX.